I måndags testade jag en ny grej på vår Facebook-sida (gör som nästan 7000 och like oss vettja): jag bad läsarna höra av sig med frågor om kreativitet så lovade jag att svara på dem i slutet av veckan.
Greppet blev ingen jätte-succé men jag fick in en fin fråga från en härlig läsare:
Roligt! Jag undrar vilken typ av ledarskap/ vilka ledarbeteenden som främjar kreativitet i ett team?
För att göra frågan rättvisa tog jag kontakt med Samuel West, kreativitetsforskare vid Lunds Universitet. Samuel har bland annat skrivit boken Konsten att vara kåt på jobbet — en bok om arbetsglädje, som faktiskt finns att ladda hem gratis på hans hemsida. Nedan följer min redigerade version av Samuels svar. Du som läser allt kommer att i slutet få två fina belöningar.
Den ledarskapsstilen som nämns oftast i kreativitets/innovationslitteraturen är transformativt ledarskap. Kanske inte så konstigt eftersom denna ledarskapsstilen är typ bra för allting. En viktig ledarskapsegenskap är att våga visa “unconventional leader behavior”, detta har visat sig vara viktig för teamets kreativitet.
Ledaren ska också vara noga med att uppmuntra teamets kreativa beteenden – allt från idégenerering till problemidentifiering, genomförande, alltså inte endast att glänsa i brainstormingmöten med sina “crazy idéer”. Sådana individer är sällan särskilt eftertraktade teammedlemmar. En sak ledare måste komma i håg är att det är teamet som ska vara kreativa inte ledaren själv. Visst ska ledaren demonstrera och vara förebild när det gäller att våga tänka nytt att våga misslyckas och att våga experimentera, men en teamledare som lyfter sin egen kreativitet för mycket blir ett fiasko.
Vill du läsa mer rekommenderar jag “bibeln” när det gäller gruppkreativitet Group Creativity: Innovation through Collaboration. Och en svensk motsvarighet hittar du här, jag har skrivit ett kapitel om just gruppkreativitet.
Nedan följer en lista på aktiviteter som en ledare bör ägna sig åt för att främja gruppens kreativitet. Listan bygger på text från Samuels kapitel i Kreativitet: teori och praktik ur psykologiska perspektiv:
- Stöd gruppens kreativitet genom att uppmuntra konstiga, oslipade idéer och minska rädslan för att bli negativt bedömd
- Agera facilitator och tillhandahåll gruppen med en struktur och se till att de inte spårar ir för mycket utan håller sig till uppgiften de ska lösa
- Se till att minoritetsgrupper kommer till tals
- Agera som ett positivt exempel genom att själv komma på helt “utflippade” idéer under idégenereringsfasen
För dig som vill lära dig ännu mer så har Samuel försett oss med två artiklar:
- Team innovation and team effectiveness The importance of minority dissent and reflexivity
- In praise of dissent
Kolla också in www.superlab.se, ett företag som Samuel driver som utvecklar produkter och tjänster.