Sömn vs pengar för ökat välbefinnande

En god nattsömn gör dig troligtvis gladare än en löneförhöjning med 30 000 kronor i månaden.
Du läste rätt.
Trots att en så kraftig löneökning för de flesta av oss skulle innebära mer än en fördubbling av inkomsten så är sambanden mellan att lägga sig en timme tidigare varje kväll och välmående betydligt starkare.
Känns det overkligt?
Jodå, jag håller med.
Tänk vad man skulle kunna göra för så mycket pengar: åka på semester, äta på bra restauranger, köpa lyxiga kläder eller gå på spa eller skaffa en bättre bostad. Problemet är att vi ofta lägger vår nya inkomst på saker som inte gör oss lyckligare. Vi köper en större platt-tv eller en ny soffa i stället för att investera i upplevelser eller våra relationer. Vi jobbar mer, är borta mer i jobbet och kanske pendlar fler timmar än tidigare.
Kolla in det här lilla diagrammet:


Stapeln för sömn visar sambanden mellan sex eller färre timmars sömn per natt och sju eller fler timmars sömn per natt med välmående dagen efter. Stapeln för inkomst visar sambanden mellan självskattad lycka en vanlig dag för personer med en månadslön på 15000 kr och personer med en månadslön på 45 000 kr. Siffrorna är från USA och är givetvis svåra att översätta rakt av till svenska förhållanden, men psykologiforskaren Norbert Schwartz, som tillsammans med Daniel Kahneman ligger bakom studien, sammanfattar det bra i följande kommentar till Psykologifabriken:
– Det vi kan lära oss är egentligen ganska enkelt: Många människor skulle gärna välja att pendla mer och sova en timme mindre per dag för att tjäna 30 000 kr mer i månaden – och de skulle betala för det genom att må sämre på dagarna. En varning dock, om ditt utgångsläge är under minimilön och du är osäker på om du kommer att klara av att betala räkningarna varje månad så är en inkomstökning förmodligen lika kraftfull som ökad sömn. Men för medelinkomsttagare är det ett robust forskningsfynd.
Känns det som ännu ett krav på saker du måste jobba med för att må bättre? Läs det här och det här inlägget om vår uppfattning om sömn så kanske det ger dig ett annat perspektiv på saken.